Διδακτική επίσκεψη στο Περιφερειακό Φυτώριο Νοτίου Αιγαίου


Την Παρασκευή 4 Νοεμβρίου 2016 τα τμήματα Δ1, Δ2, Ε1, Ε2 και Α’ Λυκείου του Ειδικού Επαγγελματικού Γυμνασίου Ρόδου πραγματοποίησαν διδακτική επίσκεψη στο Περιφερειακό Φυτώριο Ν. Αιγαίου. Έπειτα από ενημέρωση του κύριου Συργιάννη Χαράλαμπου, υπεύθυνου λειτουργίας του ΚΠΕ Πεταλούδων Ρόδου, για την συνεργασία του Κ.Π.Ε. Πεταλούδων Ρόδου με το Περιφερειακό Φυτώριο Ν. Αιγαίου και την δράση που πραγματοποιείται με θέμα «Αρωματικά φυτά & Βότανα στα Δωδεκάνησα» αποφασίσαμε να διοργανώσουμε αυτή την διδακτική επίσκεψη που μάλιστα συσχετίζεται άμεσα με κάποια από τα προγράμματα σχολικών δραστηριοτήτων που θα πραγματοποιηθούν την φετινή σχολική χρονιά στο σχολείο μας.

Η διδακτική επίσκεψη περιελάμβανε αρχικά την μετάβαση των μαθητών στις εγκαταστάσεις του φυτωρίου. Εκεί παρατήρησαν με προσοχή από κοντά τα φυτά, με την πολύτιμη βοήθεια και ξενάγηση της κυρίας Σαλμά Άννας, γεωπόνου, ενημερώθηκαν οι μαθητές περαιτέρω για τον τρόπο που γίνεται η σπορά και η ανάπτυξη των φυτών. Υπήρξε  ιδιαίτερο ενδιαφέρον από τους μαθητές μας οι οποίοι γνώριζαν αρκετές πληροφορίες για κάποια από τα φυτά τα οποία υπήρχαν στον χώρο και έτσι ακολούθησαν πολλές εύστοχες ερωτήσεις και μια όμορφη συζήτηση.

Στη συνέχεια ακολούθησε μια δραστηριότητα, στην οποία οι μαθητές έπρεπε να παρατηρήσουν προσεκτικά τα αρωματικά φυτά για τα οποία έγινε συζήτηση νωρίτερα για να μάθουν να τα αναγνωρίζουν στην φύση και στις ζωγραφιές που έφτιαχνε η κυρία Συμονοπούλου Έφη, μέλος της παιδαγωγικής ομάδας του ΚΠΕ Πεταλούδων. Μετά από την αναγνώριση και την αντιστοίχιση των ζωγραφιών με τα φυτά που βρίσκονταν στις γλάστρες, οι ίδιοι έφτιαξαν τις δικές τους ζωγραφιές με τα παραπάνω αρωματικά φυτά.

Τέλος η εκδρομή μας ολοκληρώθηκε με μια βόλτα στο “περιβαλλοντικό μονοπάτι” όπου περπατώντας το, είδαμε  πολλά αρωματικά φυτά, βότανα, αμπελώνες και πολλά άλλα φυτά και δέντρα που καλλιεργούνται στην περιοχή ενώ με την βοήθεια της κυρίας Σαλμά Άννας μάθαμε όλοι μαζί πολλές πληροφορίες και τις διαφορές για τα βότανα και τις “οικογένειες” τους και πως μπορούμε να τα αναγνωρίζουμε και να τα χρησιμοποιούμε στην καθημερινότητα μας. Οι μαθητές οι ίδιοι συνέλεξαν κάποια από τα αρωματικά φυτά για να τα κρατήσουν και να θυμούνται την συγκεκριμένη πολύ ευχάριστη εκδρομή. Με αυτή την εκδρομή ήρθαν άμεσα σε επαφή με την φύση, πήραν καθαρό αέρα και απήλαυσαν το όμορφο φυσικό περιβάλλον.

Θα θέλαμε πολύ να ευχαριστήσουμε αρχικά τους μαθητές για την όμορφη συμπεριφορά τους στο φυτώριο, τους υπεύθυνους του φυτωρίου για την φιλοξενία τους και την υπέροχη ξενάγηση τους, τους υπεύθυνους του Κ.Π.Ε. Πεταλούδων για την συνεισφορά τους και την βοήθεια στην πραγματοποίηση αυτής της διδακτικής επίσκεψης.

Ευχαριστούμε ιδιαιτέρως τον κύριο Νίκο Ρένεση, γεωπόνο, υπεύθυνο του Περιφερειακού Φυτώριου Νοτίου Αιγαίου, την κυρία  Άννα Σαλμά, γεωπόνο του Περιφερειακού Φυτώριου Νοτίου Αιγαίου και το λοιπό προσωπικό για την δωρεάν προσφορά των αρωματικών φυτών και βοτάνων που με την βοήθεια τους θα φτιάξουμε με τους μαθητές ένα μικρό κήπο στον χώρο του σχολείου μας και θα ομορφύνουμε ακόμα περισσότερο τον χώρο μας.

Ενημέρωση: Έγραψε για εμάς η Ροδιακή

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *